Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

Vertellen we de waarheid?

jobperformancereview 600x400


Vertellen we de waarheid?

Geef feedback op de juiste manier

 

Nog even aftellen, en ook dit jaar is straks weer voorbij. Worden er bij jou op het werk ook rond deze tijd van het jaar beoordelingsgesprekken gevoerd? Zeg eens eerlijk: Vind je een beoordelingsgesprek leuk, ongeacht aan welke kant van de tafel je zit? De meeste mensen vinden van niet. Dat komt omdat de beoordelaar het misschien vervelend vind om kritiek op andermans werk te geven. Anderzijds vind de beoordeelde het ook niet prettig dat zijn werkprestaties onder een vergrootglas worden gelegd.

Toch heeft het geven van regelmatige feedback vele voordelen. Maar vertellen we wel de waarheid bij het geven van feedback?

 

 

Negatief wordt positief

Feedback is het geven van commentaar op iemands werk, prestaties, houding en gedrag. Dat kan positief zijn (compliment) of negatief (kritiek). Negatief slaat in het laatste geval niet op de manier waarop de feedback gegeven wordt, maar op de inhoud. Dat kan bijvoorbeeld een taak zijn die door de medewerker niet goed wordt uitgevoerd.

De manier waarop negatieve feedback gegeven wordt, hoort juist altijd positief te zijn. Dit wordt ook wel opbouwende kritiek genoemd. Opbouwende kritiek wordt gegeven in een ontspannen, vriendelijke en respectvolle sfeer. Opbouwende kritiek gaat altijd in op de inhoud en het effect van het werk, de prestaties, de houding en/of het gedrag van de feedback-ontvanger.


De waarheid bij positieve feedback

We beginnen bij positieve feedback. Complimentjes geven lijkt altijd makkelijker dan kritiek geven. Maar soms zeggen we ook hier niet altijd de waarheid. Positieve feedback mag en moet benoemd worden. Het achterwege laten van de goede punten, en alleen focussen op de negatieve punten werkt averechts. Als je iemand het gevoel geeft dat hij niets goed kan doen, zal hij ook niet gemotiveerd zijn om zijn best te doen.

Positieve feedback moet echter ook betekenis hebben en niet overdreven zijn. Degene die de feedback krijgt weet zelf ook wel wanneer een compliment overdreven is. “Meent de feedback-gever het dan wel?”, wordt er gedacht. De feedback verliest dan zijn waarde en ook de feedback-gever wordt niet meer betrouwbaar geacht.

Positieve feedback moet betekenis hebben, zeiden we eerder. Als je tevreden bent met iemands werk, prestatie of gedrag, dan zeg je dat. Je vertelt er ook bij waarom je tevreden bent. Mensen leren namelijk niet alleen van fouten, maar ook van dingen die ze al goed doen. Een welgemeend compliment werkt als een stimulans voor degene om te blijven streven naar verbetering.

De keerzijde bespraken we ook al: geef liever geen complimentjes als je het niet echt meent, of als je geneigd bent een te groot compliment te geven (om misschien later een punt van kritiek wat makkelijker te kunnen brengen). Overdreven of onoprechte complimentjes ondermijnen het effect van de feedback in zijn geheel!


De waarheid bij negatieve feedback

Negatieve feedback is opbouwende kritiek. Kritiek, hoe positief ook bedoeld, is nooit leuk om aan te horen. Als kritiek verkeerd gebracht wordt, kan het door de ontvanger meteen verworpen worden. Hoe zorg je ervoor dat iemand jouw kritiek positief opvat en er wat mee doet?

Door allereerst een sfeer van respect en vriendelijkheid te creëren. Daarmee laat je zien dat je niet vijandig tegenover degene staat. Geef als het kan eerst een welgemeend compliment. Begin je opbouwende kritiek daarna nooit met negatieve woorden zoals, “maar”, “helaas”, of “echter”. Dat vernietigt meteen het effect van het compliment.

Zeg liever: “Ik heb gemerkt dat punt x niet is gegaan zoals het moest. Ik had verwacht dat het resultaat y zou zijn. Waaraan kan dat gelegen hebben?”. Nu is het voor de persoon duidelijk dat je niet helemaal tevreden bent met punt x. En ook waarom niet, want je vertelt wat je verwacht had en waarin de persoon tekort heeft geschoten. Doordat je vraagt waaraan het gelegen kan hebben, geef je hem de kans om zijn verhaal te doen. Goed luisteren is hierbij van belang.

Daarna is het belangrijk dat je vertelt wat je nu van degene verwacht en welke hulp hij daarbij kan verwachten (want als hij het de eerste keer niet goed deed, dan kun je ook niet verwachten dat hij het nu ineens zonder hulp wel goed zal doen). Dat alles samen, is geven van opbouwende kritiek.

goodfeedbackEr is ook een keerzijde bij opbouwende kritiek, en een gevaarlijke ook nog. Het achterwege laten van de minpunten, en alleen focussen op de goede punten werkt ook averechts. Als je iemand het gevoel geeft dat hij alles al goed doet, zal hij ook niet gemotiveerd zijn om het beter te doen. Opbouwende kritiek moet altijd serieus, maar vriendelijk gegeven worden. Maak je er een grapje van, dan zal het ook een grapje blijven. Zeg je dingen niet zoals ze zijn (door kritiek niet te uiten of te verhullen), dan kun je ook geen verbetering verwachten. En tot slot: een kritiek-gever moet zelf ook openstaan voor kritiek. Wat vind degene aan wie je kritiek geeft bijvoorbeeld van de wijze waarop je de kritiek hebt gegeven? 


 

 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!